La filosofia pràctica

La filosofia es pot entendre de moltes maneres. Hi ha una filosofia més teòrica i una altra de més pràctica. D’aquesta última avui en voldria fer un breu esment, perquè molt sovint no té el ressò que caldria. El professor de filosofia del City College de Nova York i pioner del moviment de la filosofia pràctica dels Estats Units, Lou Marinoff (el seu llibre Més plató i menys prozac va ser dels més venuts i el que el va donar a conèixer al nostre país, l’any 2005 ha publicat un altre llibre amb el nom de Filosofia pràctica), ha creat el PEACE, un procediment filosòfic amb què assegura poder vèncer el desencís, l’aclaparament i el desassossec.

A partir d’aleshores s’han creat diverses escoles arreu del món i en podem trobar a Itàlia (Associazione italiana di Counseling Filosófico); a Noruega (Sociedad Noruega de Práctica Filosófica); a Alemanya (Die Internationale Gesellschaft für Philosophische Praxis IGPP); a Argentina (Filosofia para vivir mejor) a Espanya (Asociación Española de Filosofía Práctica:ASEPRAF); a Catalunya: l’AFPC (Associació de Filosofia Pràctica de Catalunya) que té com a lema principal el que va dir Epicur: "Ningú pel fet de ser jove dubti de filosofar ni pel de ser vell se’n cansi. Doncs ningú és jove o vell per la salut de l’ànima." Carta a Meneceu; i a Girona també n’hi ha una de més modesta: Escola de filosofia el Pou que ofereix cursos d’iniciació a la filosofia i m’han demanat que faci extensiva a tota la xarxa la seva proposta d’enguany:   

CURS DE FILOSOFIA PRÀCTICA: Curs d’Iniciació a la filosofiaIF04

Del pensament a la saviesa en la vida quotidiana

ESCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"

Temes a tractar: 1. La filosofia: què és el saber? 2. El sentit de la vida. 3. El jo: la ment i el cos. 4. La realitat i la veritat. 5. La llibertat. 6. Ètica i política.  

Cada setmana tractarem un àmbit a partir de les experiències i idees dels participants i amb un plantejament teòric previ, elemental però rigorós a càrrec del coordinador. Pretén abordar la nostra filosofia quotidiana per a qüestionar-la i fer-la avançar.

Un curs de filosofia pràctica coordinat per en Josep M. Carbó (professor de filosofia) els dimecres dies 2, 9, 16 i 23  de febrer  i 2 i 9 de març de 8 a 2/4 de 10 del vespre al Centre Cívic del Pla de Palau de Girona.         

Inscripcions: Envieu "Inscripció curs Iniciació a la filosofia If04" a "escoladefilosofia@hotmail.com o bé a http://www.ajuntament.gi/inscripcions_ccivics o bé al telèfon 667 573 556       

L’escola de filosofia "el pou" no té cap adscripció política, religiosa ni ideològica i el seu únic compromís és la recerca sincera de la veritat

Com podem comprovar el filòsof ja no és només aquell erudit tancat en una torre d’ivori, sinó que ara també es presenta com un assessor que ha d’ajudar a solventar els interrogants i aclaparaments que assetgen la vida quotidiana. Tanmateix, em pregunto: és necessari l’assessorament filosòfic?  

[@more@]