Un món nàufrag

Estarem anant a la deriva en un món nàufrag, sense direcció, sense mapes per reconèixer el territori controlat per la por, sense saber on anem ni perquè? Estarem perduts enmig de la informació, cada vegada més controlada pels serveis d’espionatge, que ens la proporcionen al seu gust i que, a més a més, es proposen investigar tots els correus i transmissions electròniques i telefòniques? Ara volen saber qui envia e-mails a qui, a on, quan i com. Des de fa anys funciona un servei d’investigació als EUA anomenat Echelon, com en diran a Europa? Potser, Rageton, Lambada? A Catalunya el podrien anomenar Trialon.

Totes aquestes reflexions m’han vingut a la ment quan estava llegint un dels capítols del llibre La filosofia hoy on es fa referència a l’Escola de Frankfurt i on he trobat el següent text que he traduït casolanament, menys l’última frase perquè queda millor en l’original (s’accepten propostes de traducció):

“Som com un missatge en una ampolla”, deia Adorno d’aquells filòsofs que composaven el Institut für Sozialforschung. Res més allunyat de l’Escola de Frankfurt que un pensament uniforme o organitzat. La famosa Escola era una atalaia privilegiada des de la que es va saber desxifrar la realitat del seu temps. Van voler canviar el món encara que la veritat és que no van encertar amb la seva acció. Com deia Löventhal “nosaltres no vàrem abandonar l’acció, fou ella la que ens va abandonar a nosaltres”. Però van saber veure més enllà de les convencions del seu temps, incloses les acadèmiques. Van llançar a un món nàufrag un missatge amb l’embolcall de “teoria crítica”. Era un avís filosòfic que ells extreien de la seva rica i oblidada tradició: !alerta, que el enemigo anda suelto! Article de Reyes Mate: “Las Escuelas de Frankfurt o “Un mensaje en una botella” dins el llibre La filosofía hoy. Diversos autors.

Serem capaços de fer el mateix? Enviarem un missatge d’avís? Ja ho hem fet?

[@more@]3 comments ↓

#   [TdQ] on 07.14.05 at 22:46     

“!alerta, que el enemigo anda suelto!”
1) Compte, que l’enemic és a l’aguait!
2) Ull, que l’enemic és a prop!
3) Alerta, que la veïna anda suelta i llegeix blogs!!!

#   [TdQ] on 07.14.05 at 22:50     

¿Com és que avui has batut el rècord de visites [99]?

#   [TdQ] on 07.15.05 at 12:53     

Al final no van ser 99, sinó 109!
Mira que, a baix de tot de la teva pàgina, a l’esquerra, hi ha una icona i la punxes…
aniràs aquí:
http://www.nedstatbasic.net/s?tab=1&link=1&id=3573009
Equilicuá