Discriminacions

Avui llegia en un diari un article que explica com encara actualment les professores d’universitat estan discriminades en la seva feina i que s’està intentant crear un pla d’acció per solucionar-ho, com també s’explica en un altre article. Malgrat ens pensem que s’ha aconseguit una igualtat entre homes i dones, realment es pot constatar com no és així. Les dones continuen essent discriminades en la feina, en la casa, en la família, i evidentment, també en la filosofia… L’altre dia en una reunió precisament es va comentar com dels autors que entren a selectivitat en la prova de filosofia, no hi ha cap any una filòsofa. És que no hi ha dones filòsofes? doncs sí, n’hi ha, però la discriminació també afecta al món filosòfic. Fins i tot, en la vida diària, si ets dona i a més filòsofa, baixen les expectatives de trobar parella. I no és broma! Quan dius a un home que treballa fora de qualsevol àmbit acadèmic i que no sigui gaire intel·lectual, que ets filòsofa, et mira malament i tot seguit et pregunta: què és la filosofia? Aleshores, és quan has de decidir si continues parlant amb ell perquè està prou bé o dir-li: ja ens veurem un altre dia.

Desgraciadament, aquest tipus de discriminació no és l’única que existeix. Es discrimina a tothom que no segueix l’estatus de normalitat, al que no té diners, a l’immigrant simplement perquè és immigrant, al que pensa diferent…

El 16 de juny del 1976 a Soweto es va fer una marxa contra la discriminació de la llengua nativa dels sud-africans, 30 anys després la segregació a Sud-àfrica ha estat suprimida, però potser només en part. Encara existeixen segregacions, però d’un altre tipus: econòmiques. Potser caldrien més marxes de la societat civil i més plans d’acció per part de les institucions, per acabar d’una vegada per totes amb la discriminació de qualsevol tipus. O no?

"El fet que de la dada –ja sigui la realitat del món o la imprevisibilitat de l’altre home o la dada de fet que no em vaig fer a mi mateix- es torna el rerefons sobre el qual es destaca la llibertat de l’home, el material que inflama aquesta llibertat. Que jo no pugui reduir el real al pensable, heus aquí el triomf de la llibertat possible. O, paradoxalment: només perquè no em vaig fer a mi mateix puc ser lliure; si m’hagués fet solament, hauria pogut preveure’m i, de tal manera, hauria perdut la llibertat." Hannah Arendt: Què és la filosofia de l’existència (fragment).

[@more@]2 comments ↓

#   ferrancab on 06.18.06 at 20:05     

No em sembla que el fet que no hi hagi filòsofes a les preguntes de la selectivitat no vol dir que estiguin discriminades. En qualsevol cas vol dir que històricament ho han estat perquè, en una llista dels 10 filòsofs més importants de la història, quantes dones hi posaries?

#   ferrancab on 06.19.06 at 1:46     

D’acord. Però, per exemple, quina filòsofa posaries tu al mateix nivell d’importància (segons els teus propis criteris, per aleatoris que puguin ser) que Plató, que Sòcrates, que Aristòtil, que Kant, que Nietzsche, que Descartes, que Hume…