Som líquids

Som el que som, però no sempre som igual. Així com canvia la societat, l’entorn (digital o no), també els humans (si és que ho som realment) anem canviant al llarg del temps, de la nostra vida. N’hi ha que canvien més ràpid i altres més lentament. N’hi ha que d’un dia per l’altre passen a ser d’amics a coneguts i, més encara, a ser uns desconeguts completament. El mateix succeeix amb les relacions de parella, amb les relacions polítiques, amb les relacions docents, etc.

De la mateixa manera que es parla d’una societat líquida (Zygmut Bauman), perquè ja no es pot seguir parlant d’estructures socials (permanents i fixades per sempre o per un temps força llarg), sinó de xarxes de les quals és fàcil connectar-se i desconnectar-se, s’hauria de parlar d’humanitat líquida, d’humans modulars que es van modificant segons la situació social. Aquestes són algunes de les idees que es van posar sobre la taula en el programa dedicat a Zygmunt Bauman de Millenium fa unes setmanes.

L’altre dia vaig preguntar als alumnes si era veritat el que diuen al respecte de la crisi de valors actuals. La majoria va contestar que més d’una crisi s’hauria de parlar d’un canvi de valors. Un canvi que no sempre ha de ser negatiu, sinó que ara per exemple s’han canviat els valors respecte a les relacions sexuals (parelles del mateix sexe), a les relacions home-dona (feminisme) o fins i tot respecte a la gent d’altres cultures millorant la comprensió de la diferència. No tots els canvis són negatius, però tampoc tots són positius.

Amb tot, hi ha canvis que són difícil de pair, perquè ens costa d’entendre. No entenem per exemple com gradualment o de sobte, els amics poden deixar de ser-ho. No entenem com és possible que el que un cop s’ha defensat, després es menyspreï o s’accepti retalladament. La liquiditat de la nostra condició ens dificulta la comprensió dels actes i pensaments dels altres i, a vegades, també del que fem i pensem en un moment determinat, sobretot perquè després ens podem adonar que no era allò el que havíem d’haver fet o pensat.

Un fragment de Modernitat líquida de Zygmunt Bauman:

[@more@]