Els cafès filosòfics

Aviat farà 1 any del primer cafè filosòfic a Girona i els seus organitzadors (EdF)  volen celebrar-lo en un cafè filosòfic que tindrà lloc el proper 9 de maig a les 10 de la nit a la cafeteria El Sol de Girona. Val a dir que hi he anat poc, més ben dit, només una vegada quan ho van fer al migdia d’un diumenge, ara fa uns mesos. Després ho van canviar als dilluns per la nit i per raons de fred i de feina no hi he pogut anar més. L’experiència que en tinc, doncs, és molt minsa.

Al cafè filosòfic que vaig assistir érem unes 10 persones més els organitzadors. El to col·loquial de la conversa era distés i permetia expressar les pròpies opinions de manera respectuosa. Des de la taula el moderador anava donant els torns de paraula i l’assessor filosòfic assistent dirigia el debat plantejant qüestions filosòfiques a partir del que havien dit els participants. L’objectiu no era arribar a cap conclusió, sinó plantejar interrogants, discutir-los, posar-los en comú. Des d’aquesta perspectiva el vaig trobar prou interessant. Els assistents eren de totes les edats, des d’una senyora gran jubilada a joves universitaris. Com ja he dit no hi he anat més, no sé si en els altres que s’han convocat (un cop al mes) hi havia més participació, cosa que vaig trobar a faltar. En canvi, a França segons m’han explicat, els cafès filosòfics fa anys que estan de moda i compten amb una gran participació.

L’origen dels cafès filosòfics parteix de l’experiència proposada als anys 90, més en concret al 1992, per Marc Sautet de reunir-se amb els seus amics al Café des Phares, Place de la Bastille, à Paris i realitzar un debat obert a tothom. L’èxit fou aclaparador, s’hi reunien més de 150 persones en dues sales on s’oferien dos debats diferents, un estava moderat pel mateix Sautet i l’altre pel seu amic Pascal Hardy. El setembre de 1995 hi havia 32 debats simultanis en diferents cafès de la capital francesa, va ser el punt de partida d’un moviment a gran escala, que a finals dels 90 contava amb 170 cafès filosòfics en 20 països diferents.

Es poden trobar algunes webs franceses dedicades al tema i per exemple a http://www.philos.org/  informació sobre l’esperit dels cafès filosòfics, a més de llistes, adreces de cafès a França, Canadà, Anglaterra, Japó, Perú, Alemanya, Austràlia, Estats Units, Israel, Bèlgica, Àustria, Suïssa… Afegeixen també, la possibilitat de participar a l’associació de cafès filosòfics, com crear-los i  documents complementaris de com s’han d’organitzar. En definitiva, es tracta de tot un moviment iniciat fa uns quants anys, que s’ha estès per tot el món i que a poc a poc també s’està establint en el nostre país. A Barcelona també fan aperitius filosòfics organitzats per AFPC (Associació de filosofia pràctica de Catalunya).

Només volia donar a conèixer als blocaires de la catosfera aquest nou fenomen filosòfic, tot i que potser ja el coneixien i animar-los a participar-hi.

 

[@more@]2 comments ↓

#   Cyric on 05.04.05 at 19:15     

no el coneixia, i gràcies x la informacio! veurem si es pot fer alguna cosa al poble

#   [TdQ] on 05.04.05 at 19:24     

¿Hi ha tes filosòfics?