Més acció i menys pensar?

Un dels aspectes que defineix a l’ésser humà és la racionalitat, però també ho és l’acció. Seriem el que som sense fer res? Hauríem evolucionat? Tindríem tot el que tenim ara? L’acció és el que ens ha permès ser el que som. Malgrat tot ens seguim definint pel pensament, per la racionalitat, segurament perquè és el que ens distingeix d’alguna manera de la resta d’animals.

Les idees han configurat la societat on vivim, però molt sovint oblidem les accions que han fet possible arribar a on som. Per exemple: ahir era la data d’inici per començar a aplicar el protocol de Kioto que obliga als països industrialitzats a reduir les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera. Tanmateix un dels països més contaminants, EEUU, no ha signat el protocol. La seva no-acció al no firmar el tractat tindrà conseqüències importants per a la resta d’habitants d’aquest petit i cada vegada més contaminat planeta que tots plegats compartim. Un exemple més com les accions en sentit negatiu, el fet de no fer res, també és fer alguna cosa. Tot i que el pensament és necessari per a dirigir les accions, també hem d’actuar si volem arreglar el problemes que ens afecten a tots a curt i llarg termini. Com deia l’expressió atribuïda a Jacques Ellul, el que cal és: “PENSAR GLOBALMENT I ACTUAR LOCALMENT”.

[@more@]