Som adaptatius

L’altre dia pel passadís de l’Institut on treballo vaig sentir com una alumne li deia a una altre amb cara mig adormida: “Be water my friend”. La frase en qüestió era una rèplica d’un anunci publicitari on apareix Bruce Lee explicant metafòricament com ens hem d’adaptar a l’entorn en comptes de voler que aquest s’adapti a nosaltres. El més sorprenent és quan apareix el producte que s’està anunciant: una marca de cotxes. L’objectiu de l’anunci és fer entendre com el cotxe s’adapta a la carretera esdevenint una unitat.

De fet, ha estat la capacitat per adaptar-nos la que ens ha permés evolucionar com espècie i sobreviure a les incerteses quotidianes d’un entorn, en principi, hostil. Més endavant però, el que vam fer va ser adaptar-nos a l’entorn fent ús de la tecnologia. Per tant, tot i que és cert que som adaptatius, que ens adaptem a l’entorn, també modifiquem l’entorn, l’adaptem a la nostra manera de ser, per a que aquest pugui satisfer les nostres necessitats. En l’anunci es fa palesa aquesta doble, podríem dir, adaptació selectiva que permet sobreviure.

Si l’home pot produir, i segurament ha produït, grans resultats amb els seus mitjans metòdics i inconscients de selecció, què no podrà efectuar la selecció natural? L’home pot actuar només sobre caràcters externs i visibles. La naturalesa –si se’m permet personificar la conservació o supervivència natural dels més aptes- no es preocupa per a res de les aparences, excepte en la mesura en què són útils a qualsevol ésser. Pot obrar sobre tots els òrgans interns, sobre tots els matisos de diferència constitucional, sobre el mecanisme sencer de la vida. L’home selecciona només per al seu propi bé; la naturalesa ho fa només per al bé de l’ésser que té a la seva cura.” Ch. Darwin: L’origen de les espècies.

Ara bé, també podríem interpretar l’anunci des d’un punt de vista més filosòfic. Fins i tot en un sentit hegelià. Dos elements contraris, el cotxe i la carretera, els humans i l’entorn, al final arriben a una síntesi i esdevenen un de sol superant les contradiccions. Objecte i subjecte formant un tot absolut?


[@more@]