Hannah Arendt

Aquest dissabte és el centenari del naixement d’Hannah Arendt (1906-1975), una filòsofa que va viure en temps difícils (primera i segona guerra mundial). Va estudiar a Königsberg (on va viure i filosofar el gran filòsof I. Kant) i diuen que va mantenir una relació amorosa amb un filòsof: M. Heidegger. Durant la segona guerra mundial va haver de fugir a París d’on no va poder escapar del nazisme. La van deportar a un camp de concentració, però va sobreviure gràcies a alguns contactes. Es va traslladar als Estats Units d’Amèrica des d’on va treballar per reconstruir la cultura jueva. Des d’aleshores va escriure llibres de ressò mundial com Els orígens del totalitarisme, La crisi de la cultura o La condició humana.

En tota aquesta setmana s’ha estat parlant d’ella en nombrosos articles, suplements de diaris, alguns dels quals els he recollit en un intent de fer un petit dossier homenatge a una de les filòsofes més importants del segle XX. Els llibres de filosofia en parlen, tot i que no ha estat mai objecte d’estudi directe en els Instituts d’Educació Secundària ni tampoc un dels autors seleccionats per a les proves de les PAU. Les filòsofes a l’estar en minoria sempre han estat les grans oblidades.

Els dies 15 i 16 de novembre l’Institut de Filosofia del CSIC dedicarà unes jornades de reflexió sobre el pensament d’Hannah Arendt. Una filòsofa que va haver d’afrontar els conflictes més importants del segle XX. Intentar entendre el seu pensament segurament ens pot ajudar a entendre millor la societat de la seva època i també de la nostra (principis del segle XXI). La seva anàlisi sobre els totalitarismes encara ens pot servir per comprendre alguns totalitarismes existents.

“Els moviments totalitaris són organitzacions de masses d’individus atomitzats i aïllats. En comparació amb altres partits i moviments, la seva característica externa més manifesta és l’exigència d’una lleialtat total, sense restricció, incondicional i inalterable del membre individual. Aquesta exigència és formulada pels dirigents dels moviments totalitaris fins i tot abans de l’arribada al poder.” Hannah Arendt Los orígenes del totalitarismo, capítulo X, Madrid, Taurus, 1999

[@more@]