Ad misericordiam

Aquests dies d’estatuts i debats generals, on els actes de fe sovintegen més del que seria necessari, es repeteix de manera invisible i dissimulada un tipus de discurs com el següent: “ho fem per vosaltres”; “ho he fet per a que tot vagi millor”; “ho fem per a que el vostre país progressi”. Unes frases que també es poden utilitzar a nivell més particular i personal com el conegut: “ho he fet per tu”. Tanmateix, no fan més que expressar unes idees enganyoses, uns sentiments poc veraços. Tot plegat, no són més que fal·làcies, uns arguments que en principi semblen vertaders, però que no ho són en absolut.

La fal·làcia a la qual apel·len aquests discursos esmentats anteriorment, és la fal·làcia coneguda amb el nom de fal·làcia ad misericordiam, perquè el seu objectiu és provocar la misericòrdia, la compassió envers aquell al qual va dirigida, l’oient o receptor del missatge, però que en el fons amaga uns interessos partidistes i purament egoistes. Res de solidaritat, res de sacrifici pels altres, res de tot això. En aquest món hi ha més llops que homes. En aquest món no tot és el que sembla. Desenganyem-nos, en qüestió de política i d’estatuts com el que haurem de votar en el referèndum del 18 de juny, els que diuen que ho fan pels altres, no fan més que encobrir interessos particulars. Vigilem i no ens deixem enganyar! Tot i que s’ha de reconèixer que no sempre és fàcil.

“Ja hem vist que, per molt racionals que siguem en les nostres creences, sempre ens podrem equivocar i, de fet, sempre ens equivocarem en alguna d’elles. Però la probabilitat d’equivocar-nos serà menor si organitzem les nostres creences d’acord amb una estratègia que tendeixi conscientment a minimitzar els errors que no pas si no ho fem.” Jesús MOSTERÍN: «Siguem Raonables» (text pertanyent a l’obra Racionalidad y acción humana) Alianza, Madrid 1978, p. 20-24. +text

[@more@]