I tu què saps?

El títol del post d’avui fa referència a una pel·lícula (documental drama-ficció) que estan projectant en alguns cinemes de Catalunya. El títol original en anglès és: What The Bleep Do We Know?

L’altre dia una companya de feina em va dir que la feien, que era una pel·lícula filosòfica, d’aquelles que fan pensar i donar voltes al pensament. De fet no s’equivocava, de fer pensar en fa i molt! Fa pensar en com hi ha gent capaç de fer una pel·lícula com aquesta. De com es poden donar voltes a les coses i com manipulant la física quàntica es pot enviar un missatge equívoc i sectari. Pel que he pogut trobar per Internet, el documental en qüestió està realitzada per una mena de secta anomenada Ramtha’s School of Enlightenment.

Al principi la peli, a mig camí del documental de divulgació científica, exposa els principis fonamentals de la física quàntica a partir de la pregunta: què és la realitat? La resposta és que la realitat està formada per diferents possibilitats i som nosaltres qui decidim la possibilitat quan l’observem.

Diferents especialistes exposen les seves idees i comentaris a la teoria (sembla una mica un programa de divulgació tipus REDES), però després a través d’una noia sorda (protagonista del documental) va derivant cap a una espècie de comèdia absurda, que pot provocar el riure més histriònic. Comencen a aparèixer dibuixets que representen les neurones i les reaccions de l’hipotàlem, ballant i parlant. Es pretén mostrar les diferents emocions i reaccions de la ment. Després torna a la qüestió de la realitat, introduint aspectes religiosos i parlant de Déu. Tots som Déu. Déu és quelcom superior del qual tots en formem part… i coses semblants.

Al final retorna al principi en un to una mica irònic, que fa pensar en el “només sé que no sé res” socràtic. Mentre van passant els títols de crèdit es va mostrant (molt ràpidament) qui són els experts que han participat en el simulacre filosòfic (si és que es pot dir així). Per cert, entre els experts hi ha un filòsof: David Albert

Resultat: de filosofia poca cosa, a menys que s’entengui la filosofia com qualsevol manera de pensar i de donar voltes sense dir res amb un mínim de sentit i de senderi. Poc recomanable per als qui volen pensar d’una manera clara i rigorosa. Amb tot, no deixa de ser una peli o documental prou curiós i divertit.

[@more@]3 comments ↓

#   rA on 05.28.06 at 22:12     

La fisica “mecanica” va fer molt de mal als qui creuen en coses superiors. La “quantica” sembla una alliberacio espiritular, comparada…

#   ferrancab on 05.30.06 at 10:54     

Estic d’acord amb tu però jo no hi vaig veure ni l’atenuant de ser un documental divertit. Pel que fa a curiós potser sí, però això tampoc té perquè ser bo per si sol…

#   MARIA CRISTINA MELO on 06.09.06 at 18:25     

Apenas desejo enviar os meus parabéns pelos posts publicados, todos eles de muito interesse para mim, todos eles tratados com responsabilidade , actuais e interessantes; senão, é dos poucos blogues mais interesantes que leio com muito interesse.