Sabatilles intel·ligents?

Una marca de sabatilles esportives (no diré el nom, per no fer publicitat) ha tret un nou producte: unes sabatilles intel·ligents. Quan ho vaig sentir per la ràdio, la veritat és que em va fer gràcia, després vaig pensar en com devien ser aquestes sabatilles. Serien unes sabatilles que sabrien resoldre problemes complicats i difícils? Ajudarien a qui les portés a tenir més capacitats intel·lectuals? Més memòria, imaginació, creativitat…? O es tractaria d’unes sabatilles amb intel·ligència emocional, que se sabrien comunicar amb els altres i tenir unes relacions satisfactòries?

La curiositat em va portar a indagar sobre la qüestió. Es tracta d’unes sabatilles que parlen amb qui les porta, que l’avisen de l’esforç realitzat i que saben comunicar-se amb altres sabatilles. Estan formades per un material especial i inclouen un xip que permet emmagatzemar informació diversa, música mp3, …

No són més que un exemple del que s’anomena intel·ligència artificial (IA), que segons els meus alumnes tecnòlegs, no existeix. Les màquines segons ells mai podran ser intel·ligents, perquè estan programades per un humà intel·ligent. Fan el que els diuen sense lliure albir. Però, i nosaltres? No estem també programats per uns gens? Tenim realment lliure albir? No som el producte d’altres humans intel·ligents o suposadament intel·ligents?

Mentre em feia totes aquestes reflexions, se’m va acudir que estaria prou bé que existissin unes sabatilles intel·ligents, capaces de decidir assenyadament les qüestions complexes i difícils que han d’afrontar els polítics en el món actual. Podríem demanar als polítics catalans que en portessin, potser aleshores un altre estatut seria possible.

R. Sternberg en la seva obra “Intel·ligència humana” (1989) defineix la intel·ligència de la següent manera:

“La intel·ligència és l’autogovern mental (…). L’existència de la intel·ligència és proporcionar els mitjans per governar-nos a nosaltres mateixos, de manera que els nostres pensaments i les nostres accions siguin organitzades, coherents i adequades tant a les nostres necessitats internes com a les necessitats del medi ambient”.

[@more@]2 comments ↓

#   dan on 05.27.06 at 11:56     

Potser amb aconseguir trobar politics intel.ligents ja seria molt!

#   contradiccio on 05.28.06 at 20:13     

Mira que el protagonista va inventar quelcom semblant i va acabar inventant la bicicleta macabra xDDD