Som tirans

La tirania és una forma de govern totalitària que s’ha donat sovint al llarg de la història humana. Avui en dia queden pocs països amb governs tirànics, però encara n’hi ha. A tots ells s’ha de sumar una altra forma de tirania que s’exerceix més subtilment, emmascarada, en les diferents relacions de poder que exercim els humans uns als altres. Existeix la tirania econòmica, imposada per un capitalisme neosalvatge que s’amaga darrera d’un eufemisme globalitzador. Existeix una tirania eclesiàstica que vol imposar les seves pròpies lleis, fins i tot en l’educació pública. Existeix una tirania social, quan no es deixa manifestar l’opinió de certs grups socials. Existeix una tirania a nivell familiar, en moltes cases la suposada república independent (com s’anuncia darrerament en un spot publicitari) no és més que una tirania encoberta per unes relacions tibants de domini i no només dels pares vers els fills, sinó que en els nostres dies són els fills qui exerceixen la tirania més descarada vers els pares.

De tirans també n’hi ha de diferents tipus, hi ha aquells que en principi no ho semblen, però que un cop es cau sota la seva xarxa de poder, es mostren com els tirans més implacables que mai s’hagués pogut imaginar. N’hi ha uns altres, en canvi que es mostren tal i com són, sense cap tipus de pudor, ni vergonya. Amb aquests com a mínim tothom sap a que atenir-se, a diferència dels altres que no se sap mai per on sortiran. N’hi ha d’altres, però, que només són tirans en certes ocasions i amb segons qui. En principi ningú, o gairebé ningú, els té per tirans. Són d’alguna manera, juntament amb les primers, els tirans més perillosos, perquè són absolutament imprevisibles. Aneu amb compte, no sigui que en el moment més inesperat us en trobeu algun!

“Per això passen tota la vida sense prodigar la seva amistat a ningú; molt al contrari, són dèspotes en un cas o esclaus en un altre, ja que la naturalesa del tirà no pot fruir mai de la vertadera llibertat i de la vertadera amistat” Plató: La República Llibre IX

[@more@]1 comment so far ↓

#   Inquieta on 04.10.06 at 13:49     

Són tirans quan ens perjudiquen i bons managers quan ens beneficien.