Fal·làcia ad populum

Avui sentint per la televisió una part del discurs de M. Rajoy on deia que el nou projecte d’Estatut català és molt dolent no només per als catalans (potser tingui raó si s’admeten totes les retallades que s’estan fent, però no crec que ho digués en aquest sentit), sinó també per a tots els espanyols, m’he adonat que s’estava cometent un error lògic, una fal·làcia de tipus informal anomenada Fal·làcia ad populum. “Aquest error lògic és comès quan hom juga amb els sentiments populars, o diu als seus oïdors el que volen sentir. (Conegut també com Fal·làcia del mal ús de la democràcia.)”. Es tracta d’una fal·làcia en què es vol influir sobre el poble apel·lant als seus sentiments. També s’utilitza en la publicitat per fer creure als compradors que un determinat producte els farà més feliços o seran més importants.

De fet en la política es poden trobar molt sovint fal·làcies, sobretot per part d’aquells que volen convèncer amb arguments poc consistents i erronis a uns votants fidels i ignorants de les causes que condueixen a elaborar certs discursos.

[@more@]2 comments ↓

#   vullunfestuc on 03.07.06 at 11:46     

Els anomenats populistes en política fan de les “fal·làcies del mal ús de la democràcia” el seu programa polític.

#   frannia on 03.07.06 at 18:56     

En psicologia existeix el que se’n diu “profecia autocumplidora”. Potser a força de dir-ho en Rajoy ho aconsegueixi…