Dret a decidir

Segurament quan parlem de les llibertats i dels drets dels ciutadans o dels individus en general, una de les coses més importants és tenir el dret a decidir. Perquè quan no existeix aquest dret, aleshores es perd també una part important de nosaltres mateixos. No tenir dret a decidir és no tenir dret a triar el que volem o no volem. N’hi ha que no saben el que volen i per a ells, decidir no els interessa, prefereixen que altres decideixin per ells. De fet quan s’està en minoria d’edat, recordant les paraules de Kant en el seu opuscle “Resposta a la pregunta: Què és la il·lustració?” els altres s’erigeixen en tutors i prenen les decisions.

Em sap greu no poder anar a la manifestació d’avui a Barcelona, primer de tot perquè acabo d’arribar d’un viatge esgotador per terres tunisianes i necessito uns dies de descans, i en segon lloc perquè visc a uns 100km del lloc de la manifestació. M’hagués agradat que també s’haguessin fet manifestacions en altres ciutats, no només per fugir del centralisme de Barcelona, sinó perquè d’aquesta manera s’hauria pogut comprovar que tot el territori català vol tenir el dret a decidir. En el fons tots els que volem sortir de la minoria d’edat, volem tenir el dret a decidir sobre el nostre país, el nostre futur i la nostra vida.

Torno a recordar un text que ja havia citat al bloc:

Minoria d’edat és la incapacitat de servir-se del propi enteniment sense la direcció d’un altre. Ell mateix n’és culpable, d’aquesta minoria d’edat, perquè la seva causa no consisteix en un defecte de l’enteniment, sinó en la mancança de la decisió i del coratge de servir-se del seu propi enteniment, sense la direcció de cap altre. Sapere aude! Tingues coratge de servir-te del teu propi enteniment!

[@more@]3 comments ↓

#   Rem on 02.18.06 at 12:38     

Estàs segura, Anna, que el que parlava de la minoria d’edat no era Voltaire? En qualsevol cas, la idea d’una manifestació general és molt interessant i crec que s’hauria de considerar seriosament, potser per quan els botiflers que tenim per polítics ens vulguin presentar la merda d’estatut que ens estan deixant a Madrid com la vuitena meravella del món.
A revoire que va dir Voltaire un dia que hi havia boira perquè no feia gaire aire.

#   Perejoan on 02.19.06 at 10:02     

Molt bé, Anna.

#   Gloria on 02.19.06 at 23:28     

Et deixo un enllaç per el teu post:

http://www.arte-redes.com/nocturama/?p=621

M’agrada molt el teu blog!!