Una filosofia simple

Al segle XIV un franciscà anomenat Guillem d’Occam (o d’Ockham) va establir un principi anomenat “principi d’economia” que posteriorment es donaria a conèixer com a “navalla d’Occam”. Segons aquest principi no s’han de multiplicar els éssers sense necessitat, o dit d’una altra manera cal estalviar l’ús de conceptes abstractes innecessaris. Es tracta d’un principi de simplicitat, però no de simplificació. Ha estat aplicat en la ciència quan dues teories entren competició, aleshores és convenient escollir sempre la que expliqui els fets d’una manera més simple i millor. També es pot aplicar als discursos metafísics sense referents observacionals. S’ha de procurar tallar (d’aquí prové el nom donat al principi “Navalla d’Occam”) o eliminar el que no sigui necessari. (no confondre amb les retallades del nou estatut). El que vol dir el principi és que s’ha de saber destriar el gra de la palla.

Algunes expressions del principi en llatí:

"Pluralitas non est ponenda sine neccesitate"
"Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora"
"Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem"

Un exemple d’aquest principi el podem trobar en el llibre de Roger-Pol Droit “La filosofía explicada a mi hija” que permet copsar d’un cop d’ull el que ha caracteritzat la filosofia al llarg dels segles, la recerca del saber, de la veritat. A més a més, través del diàleg va mostrant els diferents dominis o sectors de reflexió que constitueixen el saber filosòfic. Insisteix també en la importància del llenguatge per a l’expressió del pensament. La intenció és la de donar una visió de la filosofia simple i clara, que al mateix temps serveixi d’iniciació a l’activitat filosòfica. Com diu al principi:

“Filosofia és un terme que sol espantar. Ens imaginem qüestions molt complicades, un vocabulari enigmàtic, llibres dels que ni tan sols entenem el seu títol. Un univers a part reservat a alguns especialistes: potser gent d’un altra planeta? En definitiva, es tractaria d’una activitat que no podria desenvolupar qualsevol. I ens equivoquem al creure això.

(…)

“La filosofia no és un trencaclosques ni una activitat natural i espontània. Es pot practicar en diferents graus, com succeeix amb la música, l’esport o les matemàtiques, en qualitat de principiant o de figura reconeguda, com afeccionat o professional.” Roger-Pol Droit: La filosofía explicada a mi hija. Ed. Paidós

[@more@]1 comment so far ↓

#   aladern/Perejoan on 01.14.06 at 18:57     

Vols dir que és gaire encertat això que diu aquest de que la filosofia no és una activitat natural i espontània?
Dona, espontània no ho sé pas, però natural jo crec que sí.