Una societat connectada?

A París han decidit oferir Internet de manera gratuïta a tots els ciutadans. Em pregunto: a Catalunya quan decidiran fer una cosa semblant? Es parla molt de les noves tecnologies, de que s’ha d’afavorir la interconnexió en xarxa, però aquí de moment ningú parla d’un accés gratuït. No tenim suficients recursos? Mentre es queixen de les dificultats per l’extensió del cable de fibra òptica, ningú proposa noves formes de connexió com per exemple a través de zones wi-fi.

L’esperança diuen que no s’ha de perdre mai. Potser algun dia també gaudirem del que han proposat a París i altres ciutats que es volen afegir a la gratuïtat de la connexió digital. Algun dia les intel·ligències connectades ho seran de debò i de manera gratuïta, sense fer-ne negoci. Algun dia una societat connectada serà possible, mentrestant si volem accedir a la societat del coneixement informatitzat, haurem d’anar engreixant els grans monopolis i corporacions distribuïdors de la informació.

Seguirem vivint en una Catalunya de mònades internàutiques connectades per un Déu corporatiu de pagament que estableix una harmonia preestablerta d’interès capitalista?

“La Mònada […] no és res és que una substància simple, que forma part dels compostos; simple, és a dir, sense parts.

Les mònades no tenen finestres a través de les quals alguna cosa pugui entrar-hi o sortir-ne.” Monadologia

"Tot ha estat des d’un principi ordenat per Déu qui ha previst les oracions, les bones i dolentes accions i tot la resta; i cada cosa ha contribuït idealment abans de la seva existència a la resolució presa sobre l’existència de totes les coses. De tal manera que gens pot ser canviat en l’univers (com tampoc en un nombre) excepte la seva essència, o si es prefereix, la seva individualitat numèrica. Així, si el menor mal que esdevé en el món vingués a faltar, ja no es tractaria d’aquest món, el qual exhaustivament mesurat i explorat ha estat considerat com el millor pel creador que ho ha triat. Cert que cap imaginar móns possibles, sense pecat i sense desgràcia, i podríem com els romans construir Utopies; mes aquests mateixos móns serien de fet de bon tros inferiors al nostre. No estic en condicions de mostrar-lo detalladament, doncs com puc jo conèixer, representar i comparar infinits? Però heu de jutjar-lo amb mi “ab effectu”, ja que Déu ha escollit aquest món tal com és." G. W. Leibniz: Teodicea I, Doctrina monadològica.

[@more@]2 comments ↓

#   Dan on 01.10.06 at 22:55     

Em temo que per molt temps seguirem sent un monada de mónades.

#   Heràclit on 01.12.06 at 22:30     

Gratis? Aquí imposible…

Mira, a l´estat espanyol li encanta que la gent vegi merda per la tele… Per això tot aquest plegat de programes que no serveixen ni per treure la pols de les sabates. El que més mal li fa a la TV és, sens dubte, internet. Mai subvencionaran quelcom que vagi en contra de la seva manipulada tele…

Salut…