Som racistes

Avui se celebra el dia mundial contra el racisme. No s’hauria de celebrar cada dia? Sempre m’han fet gràcia aquestes celebracions: el dia de la dona, el dia de la no-violència, el dia dels drets humans, el dia… Per què no celebrar el segle o el mil·leni? Per què només un dia per recordar que encara ens queda molt per aprendre i per ser del tot humans?

El racisme ha existit sempre i no crec que es pugui eradicar, sempre hem estat racistes en el sentit que tractem als altres, als que són diferents, als que no són com nosaltres, als estranys, amb una certa distància, amb desconfiança, amb por pel que ens puguin fer. Ja siguin estrangers, blancs o negres, freakies… discriminem de manera inconscient, com si un instint primitiu ens determinés. Tot i això, si hi pensem una mica ens podem adonar que tot plegat és absurd, sense sentit racionalment parlant. Si deixem les nostres pors ancestrals, els nostres sentiments més primitius, ens podem adonar que, en el fons, tots som habitants d’un mateix planeta, amb els mateixos drets i deures.

“L’ésser humà necessita estar segur. No li agrada gaire tot el que el pugui molestar en les seves certeses. Té tendència a desconfiar de la novetat. Sovint tenim por del que no coneixem. Tenim por a les fosques, perquè no veiem què ens pot passar. Ens sentim indefensos davant la incertesa. Imaginem coses horribles. Però sense cap motiu. No és lògic. A vegades, encara que no hi hagi res que ho justifiqui tenim por. I per molt que intentem raonar, actuem com si hi hagués una amenaça real. El racisme no és just ni raonable.” Tahar Ben Jelloun: “El racisme explicat a la meva filla” Ed. Empúries p. 12

[@more@]2 comments ↓

#   Jun on 03.21.05 at 20:33     

Si… de fet es veu que cada dia és el dia internacional d’alguna cosa… però hi ha dies que haurien de ser sempre, efectivament…

#   selenita on 03.21.05 at 20:40     

Dona!!! Anna, ja has tornat! Com que no s’havia actualitzat el teu blog fins ara em pensava que encara no hi eres. Espero que us ho hagueu passat molt bé.
Jo aquí una mica avorridot de no poder discutir amb tu, m’he dedicat aquest dies a això de les estrelles, ja saps… mirar cap a dalt que també hi ha preguntes sense respondre.
Amb això del racisme, veus, sí que estic d’acord amb tu. Som racistes i sempre ho hem estat (no sé si sempre ho serem). Crec que té molt la culpa la por que tenim del (i al) desconegut. Més que no pas qüestions culturals o ideològiques. I no ho dic ara, ja ho deia fa molts anys, quan en aquest país nostre tothom s’omplia la boca dient que aquí no érem racistes. Jo ja deia: espereu-vos i ja veureu, quan arribin els diferents…
Bé Anna, continua escrivint que anirem parlant. O discutint. :ro: