El món

El món és un dels altres temes que ha estat tractat pels filòsofs al llarg de la història del pensament. Què és el món? Com és el món? Hi ha molts móns? Són algunes de les preguntes que s’han formulat amb el pas dels anys. Però, tenen cap interès actualment?

Vivim en el món sense preocupar-nos massa per saber què és, ni com és. Tanmateix no hi ha només un món, com ja va intuir Plató i després Popper. Per Plató hi havia dos móns: el sensible, format per les coses que percebem amb els nostres sentits i el món intel·ligible, format per les idees de la nostra raó. La seva anàlisi establia un dualisme entre el món que era real i el que no ho era, així ens ho descriu en el seu mite de la caverna.

 

Aquesta imatge, doncs, estimat Glaucó, és aplicable exactament a la condició humana, equiparant, d’una banda, el món visible amb l’habitacle de la presó i, de l’altra, la llum d’aquell foc amb el poder del sol. I si estableixes que la pujada i la visió de les coses de dalt són l’ascensió de l’ànima vers la regió intel.ligible, no quedaràs privat de conèixer quina és la meva esperança, ja que desitges que parli. Déu ho sap si em trobo en el cert, però a mi les coses em semblen d’aquesta manera: regió del coneixement, la idea del bé és l’última i la més difícil de veure; però, un cop és vista, es comprèn que és la causa de totes les coses rectes i belles: en la regió del visible engendra la llum i l’astre que la posseeix, i, en la regió de l’intel.ligible, és la sobirana única que produeix la veritat i l’enteniment; i cal que la contempli aquell qui es disposi a actuar assenyadament tant en la vida privada com en la pública. PLATÓ, La República

 

Per Popper en canvi hi ha tres móns: el món físic, el món de la ment i el món de la cultura. Avui en dia, sabem que hi ha també tres móns: el dels rics o primer món, els dels treballadors o segon món, i el dels pobres o tercer món. A vegades també s’afegeix un quart món: el dels marginats. A tots aquests móns s’hi ha afegit en les darreres dècades un altre món: el món d’Internet des del qual escric aquest blog. Potser, encara hi ha més móns dels que ens puguem imaginar, qui sap?   

[@more@]