Qui som?

L’altre dia a classe vam fer un debat sobre qui som nosaltres? què és el que ens distingeix de la resta d’animals? Primer vam llegir l’article de l’Eudald Carbonell que podeu trobar a la següent web: http://www.xtec.es/~asarsane/Article10.html, i després els meus alumnes van començar a exposar les seves idees. Alguns deien que no som animals, que som diferents perquè nosaltres podem raonar i ells no. Altres no hi estaven d’acord, afirmaven que som animals, però tenim algunes capacitats superiors que marquen la diferència, tot i que no quedava prou clar quines eren. El raonament i la intel·ligència eren les preferides, però quan es parlava d’humans amb deficiències mentals o de la importància dels sentiments i dels instints, els dubtes eren evidents.

Que som animals, penso que a hores d’ara no hi cap dubte. Després dels estudis realitzats tant en el camp de l’etologia com de la paleontologia, està prou clar que som descendents d’antics primats. El que no està tant clar és quina característica ens distingeix de la resta d’animals. És a dir, què ens fa ser humans. Segons l’article que abans he esmentat, seria l’atzar el que ens va fer homínids i algun dia la intel·ligència operativa ens farà del tot humans, perquè encara no ho som. De fet, si tenim en compte les barbàries (genocidis, bombes nuclears, destrucció del medi ambient,…) que hem provocat al llarg de la història i seguim provocant avui en dia, no podem dir que siguem gaire humans.

Ara bé, què vol dir ser humà? Aquesta és una altra de les preguntes que van provocar molts interrogants durant el debat, perquè no és fàcil trobar una resposta convincent. Una de les defincions de l’antropologia ens defineix com a Homo sapiens sapiens. Plató i Aristòtil van dir que som éssers racionals, però també "zoon politikon" (animals polítics o socials). Avui en dia se’ns defineix com Homo videns (G. Sartori), com a homo ludens o, fins i tot, com afirma Edgar Morin: homo demens.   

Saber qui som, és una de les preguntes que sempre ha interessat a la filosofia. J. Gaarder (autor de “El Món de Sofia”) planteja aquesta pregunta des de bon principi. Aquesta és una de les raons, entre d’altres, per iniciar aquest blog de creació filosòfica fent la mateixa qüestió. I vosaltres, què en penseu?

Continuarà…

[@more@]2 comments ↓

#   TdQ on 12.22.04 at 20:04     

Anna, no seràs la Sarsanedas???

#   TdQ on 12.22.04 at 20:05     

Directament HOMO DIGITALIS o HOMO BLOGUENSIS